Biologisch tuinieren, moestuin, Zwolle, kweken, groente, fruit, bloemen, kruiden

Phytophthora

phytophtora-infestansWat is Phytophthora?

Phytophthora is een aantasting van (aardappel)planten door de pseudo-schimmel phytophthora infestans. Ieder jaar steekt deze in de loop van de zomer de kop op, en het lijkt er bovendien op dat dat steeds vroeger gebeurt. Resistente rassen zijn nog onvoldoende beschikbaar en biologisch acceptabele middelen ter preventie of bestrijding van de ziekte zijn er evenmin. Er valt dus niet aan te ontkomen. Omdat aardappels er erg gevoelig voor zijn wordt het ook wel aardappelziekte genoemd.Ook tomaten en andere nachtschade-achtigen zijn behoorlijk vatbaar voor phytophthora.

Preventie:

Phytophthora is niet te voorkomen in de biologische teelt. Je kunt wel wat doen om problemen te minimaliseren.Over het algemeen geldt: Hoe beter de conditie van de plant, hoe beter de weerstand tegen ziektes. Het geven van de juiste voeding en de juiste hoeveelheid vocht draagt hier aan bij.Door zo vroeg mogelijk te planten is de plant vroeger in het seizoen volgroeid, je kunt dan al oogsten nog voor het phytophthoraseizoen op zijn top is.Gieten met heermoesthee maakt het blad harder en vergroot de weerstand tegen schimmelaantastingen.Het bewerken van het aardappelveldje liefst met droog weer uitvoeren, omdat phytophthorasporen in de bodem of lucht alleen in natte planten kunnen binnendringen.Plant niet te krap, phytophthora heeft een vochtig microklimaat nodig om zich te ontwikkelen. Als de planten wat meer afstand hebben van elkaar kunnen ze sneller opdrogen na regen. Ook hoeven de planten minder te concurreren om licht en voedingsstoffen, wat de weerstand verhoogt.Het kiezen van aardappelrassen met een hoge resistentie tegen aardappelziekte geeft vaak het beste resultaat. Volledig resistente rassen bestaan helaas niet.

Zorg voor een goede ‘tuinhygiene’. Voer ernstig aangetaste planten af en rooi zorgvuldig alle aardappels zodat er geen knollen in de grond achterblijven waarop phytophthora kan overwinteren.

Wat te doen als je aardappels zijn aangetast door phytophthora:

In de professionele biologische teelt wordt het loof afgebrand als 1000 bladeren per 20m2 aangetast zijn.Vaak raken de knollen later aangetast dan het loof. Dit is verschillend per aardappelras.Voor de moestuinvereniging raden wij aan: Snel oogsten!! Aangetast loof rooien en afvoeren van het tuincomplex. Niet composteren maar afvoeren via groencontainer thuis.Voor aangetaste knollen (aardappels dus) geldt hetzelfde. En ook voor aangetaste tomatenplanten.

Het is uitdrukkelijk niet toegestaan om loof of aardappels te verwijderen van een andere tuin dan je eigen tuin!! Tenzij de tuineigenaar daartoe specifiek opdracht heeft gegeven natuurlijk.

Als afsluiter van deze mail nog een paar berichtjes van medetuiniers.

Groetjes, Dasja en Gerrit