Biologisch tuinieren, moestuin, Zwolle, kweken, groente, fruit, bloemen, kruiden

Schoffel

De schoffel.Je schaft een schoffel aan, het liefst niet te duur. Zo een met een stompe hoek, niet scherp en eentje die ook lekker te vervormen is. Hoe kan je daar nou lekker mee schoffelen, dan maar de schep erbij en spitten, of wachten dat het onkruid vanzelf van de tuin afloopt. Vaak is het niet aan de volkstuinder te wijten maar aan de nieuw gekochte schoffel die niet deugt.

Een te stompen hoek aan voorkant,  doet denken aan een shovel  die alles voor zich uit duwt.

 

 

 

 

 

De beste schoffels zijn niet geslepen maar gesmeed. Een gesmede schoffel heeft een taps blad waardoor het blad altijd scherp blijft. Hoe ziet dan een goede schoffel eruit?

Ook de steel moet goed zijn, dus een schoffelsteel, en geen bezemsteel. Om kracht te kunnen zetten (te duwen) is schuin boven op de steel een handvat (hilt) bevestigd.

Hilt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je een beetje met metaal op de hoogte bent, kan je een goedkope schoffel ook nog redelijk opwerken door de hoek te veilen of slijpen.
En als het ijzer van te laag  koolstof gehalte is, kan je hem harden zoals men vroeger bij een zeis deed. Het snijvlak van zo’n blad wordt langs de rand naar buiten gedreven met een (haar)hamer op een haarspit (aambeeld), zodat een dunne rand ontstaat die vlijmscherp is.

Een reactie plaatsen