Coloradokever


Beste Tuinierders,

De Coloradokever wordt al weer enige weken waargenomen op de tuin. Je kunt ze vooral vinden op de aardappels, maar zeker ook op tomaten, aubergines en paprika’s.
De kever kan schade aan de eigen oogst brengen, maar ook aan de oogst van de buren. De kever blijft natuurlijk niet op een plek zitten.

Bestrijding
Allereerst op eitjes controleren en zoveel mogelijk kevers vangen, met behulp van een plastic bakje met een laagje water. Zonder water kruipen de kevers weer uit het bakje. Zodra ze aangeraakt worden laten ze zich vallen. Dus het bakje precies er onder houden. Even de plant controleren of ze al de gele eitjes aan de onderkant van het blad hebben afgezet.

Meestal zijn er meerdere legsels op een plant. Deze stuk drukken/wrijven of het blad met eitjes afplukken, afvoeren en vernietigen. Dagelijks naar eitjes en larven zoeken is niet overdreven . Net jagen, eigenlijk wel leuk. De kans is klein dat je de larven allemaal in een vroeg stadium, wanneer ze zo klein zijn als speldenknoppen, zal zien.

Maar ze groeien razend snel, ten koste van de planten. Alleen als je dit dagelijks kan doen is dit een oplossing. Controleer ook zeker planten die er nog niet aangetast uitzien.

Met vriendelijke groeten,
Jop Keesmaat
(eerder artikel van Hilbert ten Kulve gebruikt en aangepast)

Een reactie plaatsen