Biologisch tuinieren, moestuin, Zwolle, kweken, groente, fruit, bloemen, kruiden

Het is pas oktober

En er is nog genoeg te doen op de tuin

Voor de meeste tuinierders lijkt het seizoen wel weer voorbij. Er is echter nog van alles te doen hoor. Als je van ongewenst onkruid af wil, zoals kweekgras, hanepoten(zevenblad) en allerhande penwortels is het een uitermate geschikte periode. De penwortels laten zich vrij gemakkelijk in een stuk verwijderen, de 2 andere gewassen groeien nog rustig door waardoor je na de eerste sessies wortels verwijderen de gemiste wortels na een weekje zo weer ziet omdat ze al weer beginnen uit te lopen.

En als je dan jezelf hebt overtuigd dat alle ‘ellende’ weer verwijderd is, kun je nog mooi een en ander inzaaien. Hieroboven een foto van het stuk grond waar de afgelopen 3 jaren mijn aardbeienplanten hebben gestaan welke de nodige kilo’s hebben voortgebracht.

Mooi moment om ook de penwortels die tussen de aardbeiplanten doorgroeiden te verwijderen en het stukje grond in te zaaien met een ander gewas.

Ik heb hier met de rijentrekker rijen getrokken om winterrogge in te zaaien. Doordat de grond nog behoorlijk vochtig was kun je zien dat de rijen niet al te netjes getrokken zijn, maar het mut maar zo. Netjes genoeg naar mijn smaak. De reden dat ik dit gewas inzaai is meerledig. Het is goed voor de grond om deze niet de hele winter kaal te laten, het voorkomt o.a. dat de grond dichtslaat, zodat er geen plassen blijven staan na langdurige regen. Nog een reden is dat de groei van de rogge de groei van sommige onkruiden remt door goed bedekking, altijd handig. Omdat ik al een ander gewas gepland heb op deze bedden voor komend jaar, zal van deze rogge hoogstwaarschijnlijk geen korrel geoogst gaan worden. Wel zal ik medio mei 2020 een mooi beetje stro overhouden van deze kweek. In mei zal deze rogge moeten wijken voor de bataten. Waarom ik in rijen zaai in plaats van breedwerpig is omdat deze wijze makkelijker te onderhouden is i.v.m. eventueel onkruid dat er toch tussen opkomt en rijen oogsten makkelijker en sneller.

De stro van dit jaar kan weer gebruikt worden voor onder de aardbeien die een nieuw bed gekregen hebben. Of, zoals ik veel mensen zie doen, onder vruchtgewassen waarvan men de vruchten op de grond laat groeien. Fijngemaakt stro kan ook prima als mulch gebruikt worden.

In oktober zijn er ook nog bladgewassen die je kunt inzaaien voor een winteroogst. Ik heb de afgelopen weken nog winterspinazie en winterpostelein ingezaaid. Er zijn ook nog diverse groenbemesters en granen die gezaaid (hadden) kunnen worden in oktober.

Ook wordt het zo langzamerhand tijd om knoflook te poten. Het hoeft nog niet hoor, dit kan ook in november nog, mits de grond niet bevroren is uiteraard. Ik zet eerst alle tenen op de plek, voordat ik deze enkele centimeters diep de grond in druk. De grond heb ik eerst voorbewerkt zodat deze zacht is. Knoflook houdt van compostrijke grond, dus eerst een laag compost opbrengen is geen verkeerd idee.

Een reactie plaatsen