Biologische tuinieren zonder plastic

“Voorkomen kunststoffen/ plastic op het tuincomplex”
De vraag uit de mail: wat vinden wij van plastic in de tuin en moeten wij daar een standpunt in innemen?
Plastic lijkt lastig te voorkomen, maar wat we wel kunnen voorkomen is dat plastic in de composthoop , of versnippert in de tuin terecht komt.
Verzoek aan alle leden/bezoekers: Neem geen plastic mee naar de moestuin. Mocht je toch iets meenemen omtrent bakjes, blikjes, plastic (eet) papiertjes neem deze weer mee naar huis.Een compostton en tuinstoelen zijn ook van plastic, maar deze materialen breken niet snel en daardoor komt er geen plastic vrij op de moestuin. Hoe minder plastic we gebruiken hoe beter.
Gebruik zo min mogelijk plastic / kunststof in de tuin. Gebruik andere materialen zoals:
-#- Gaas en draad met plastic: gebruik gaas en draad zonder plastic (de plastic om het gaas breekt af naar loop van tijd en daardoor komen er kleine stukjes plastic in de tuin terecht).
-#- Plastic naamkaartjes bij aankoop plantjes: mocht je plantjes willen kopen koop de plantjes zonder plastic. Vooral de naamkaartjes breken snel af en zorgen voor veel kleine plastic deeltjes
-#- Plastic labels: zelf geschreven naamkaartjes gaan lang mee, maar we komen ze overal tegen in de tuin: gebruik houten stokjes of maak foto’s met je telefoon en schrijf het op in je tuin plan wat waar staat.
-#- Binddraad met plastic: ga voor touw gemaakt van natuurlijke producten.
-#- Gebruikt geen worteldoek en kunstgras op de moestuin. Door de zon valt het plastic uit elkaar en alle tuinen rondom de tuin komen onder de plastic te zitten-#- Gebruik geen geïmpregneerd hout op de tuin: ga voor natuurlijke producten zonder verf en andere toevoegingen.
Ideeën hoe dit te bereiken : mailen met als
onderwerp: BTV Oldeneel plastic vrij.
Een gedachte over “BTV Oldeneel vrijwel plasticvrij”
Ik heb nog geen idëeen gemaild, maar wil op deze wijze wel melden dat ik het eerst een beetje overdreven vond. Echter, na inmiddels ook zo af en toe geholpen te hebben verlaten tuinen op te leveren, zie ik het nut wel in van deze actie. Je schrikt nogal als je ziet wat er inmiddels na een paar jaartjes tuinieren al uit een stukje grond kan komen.
En op deze wijze wil ik ook laten zien dat het misschien best handig kan zijn dat je ook onder geplaatste artikelen al een gesprek op gang kan brengen over een bepaald onderwerp.
Even terug naar het onderwerp, wat komen we zoal tegen nog afgezien van afval dat sowieso niet met tuinieren te maken heeft zoals verpakkingsmateriaal van etenswaren.
– allerlei soorten folie
– labelmateriaal/naamplaatjes (strips, stokjes e.d)
– bindstrips (allerhande)
– stukjes van goedkoop kunsstof (kinder)gereedschap, lees speelgoed
– potjes, waar gekochte of zelf voorgekweekte plantjes hun weg naar de tuin in hebben gevonden
– trays waar bovengenoemde potjes in vervoerd zijn
Vul me gerust aan, waarschijnlijk ben ik nog wel iets vergeten.
Als opmerking wil ik wel gelijk opbiechten dat ik ook op mijn eigen tuin wel eens een en ander tegenkom dat ik heb laten slingeren, vooral naamplaatjes die in het heetst van de strijd de grond in zijn geschoffeld.
Ik heb zelf inmiddels de nodige idëeen hoe we met z’n allen aan dit probleem kunnen doen en zal deze op een later moment zeker delen. Sommige oplossingen komen nog niet eens zozeer uit de duurzame gedachte, maar uit een opbouwende frustratie; met bijvoorbeeld het voorkweken in plastic trays en dan vooral bij het verpoten van deze voorgekweekte gewassen. Velen zullen het vast herkennen dat er nog al eens wat wortels sneuvelen voordat de plantjes uit de tray zijn gekomen. Ik ga vanmiddag daarvoor een blokjespers uitproberen, als het goed is komend seizoen geen geklooi meer met trays