Op de Groene Projecten pagina van Biologische TuiniersVereniging Oldeneel vind je tips en milieuvriendelijke tuinadviezen. Ontdek hoe je plastic kunt vervangen door duurzame materialen en tuinplannen op maat kunt laten maken.
Groenbemesters kweken
Over het algemeen wordt zwaardere grond in het najaar of de winterperiode Losgemaakt en lichtere grond in het voorjaar. Bij je keuze voor een groenbemester is het dus goed om te bedenken in welke tijd je de moestuin gaat losmaken. Wanneer een groenbemester de hele winter moet blijven staan, ben je beperkter in keuze, omdat een wintervaste groenbemester in dit geval gewenst is. Je kunt dan kiezen voor winterrogge. Bekijk voor meer informatie over het kweken van groenbemesters ook onze teelttips voor groenbemesters.
Zaaien van groenbemesters
Wil je stikstof uit de lucht binden en vastleggen voor volgend jaar? Zaai dan een vlinderbloemige groenbemester, zoals blauwe lupine en incarnaatklaver. Voor het toevoegen van organische stof aan de bodem, raden we je aan om winterrogge of Japanse haver te zaaien en voor het onderdrukken van onkruid kun je het beste gele mosterd zaaien. Wil je een groenbemester die bijen aantrekt? Zaai dan Phacelia of incarnaatklaver. Niet alle groenbemesters kunt je het hele jaar door zaaien:
- Serradella en boekweit zaai je alleen in het voorjaar
- Blauwe lupine kan niet later dan juli gezaaid worden, omdat het risico op een misoogst dan groter wordt
- Phacelia kun je zaaien tot en met augustus
- Incarnaatklaver en Japanse haver kun je zaaien tot en met september
- Gele mosterd en winterrogge zaai je van augustus tot en met oktober
“Dankzij Biologische TuiniersVereniging Oldeneel heb ik mijn tuin kunnen verduurzamen en groener kunnen maken. Echt een aanrader!”
[Jan Jansen]